RNDr. Petr Ryšávka

Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor genetika a molekulární biologie. Po dokončení studia a obhájení rigorózní práce získal na Masarykově univerzitě titul RNDr. Pracoval ve společnosti Bioveta na pozici technolog výroby bakteriálních přípravků, vedoucí oddělení bakteriálních přípravků a zástupce výrobního ředitele, kde zodpovídal za výrobu a vývoj bakteriálních vakcín. Současně se intenzivně věnoval problematice využití mikrobiálních lyzátů pro podporu imunitního systému u lidí. V roce 2008 z Biovety odešel a založil firmu Pharmaceutical Biotechnology s.r.o., která se úzce profilovala na vývoj probiotik a nových preparátů určených k podpoře imunitního systému. Pod jeho vedením byla vyvinuta nová generace probiotik, označovaných jako biofilmová probiotika. Tento unikátní vynález chráněný patentem představuje světovou revoluci v oblasti probiotik. Biofilmová probiotika vyvinutá v České republice jako jediná na světě přinášejí pacientům řadu klíčových benefitů ve srovnání se stávajícími probiotiky. Jejich struktura kopíruje stav přátelských střevních bakterií v lidském těle, a představuje tak nejpřirozenější formu probiotik. 

Od roku 2018 pod hlavičkou společnosti Medi Pharma Vision, s.r.o. přináší další inovace v oblasti probiotik. Jako první v rámci celé Evropy uvedl na trh orální probiotika - přátelské bakterie pro dutinu ústní, které cíleně potlačují vznik infekcí v dutině ústní a středouší. Aktivně přednáší na farmaceutických a lékařských kongresech, kde se zaměřuje především na vliv střevní mikroflóry na zdraví člověka. Je autorem několika patentů, z nichž nejznámější je patent na biofilmová probiotika a celé řady užitných vzorů. Podílí se na vývoji probiotik pro onkologické pacienty. Je členem rady Admirevet (Centrum výzkumu Veterinárního ústavu v Brně), členem Rady Centra materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně a konzultantem pro transfer technologií v Centru mezinárodního klinického výzkumu v rámci Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Jako první na světě zavedl termín Prebiotický index potravin. Tento index určuje, jak která potravina podporuje, nebo zabíjí přátelské probiotické bakterie v našem střevě. Hlavním impulzem pro stanovování tohoto indexu byl experiment s fastfoodovým hamburgerem, který se nezkazil ani po 3 letech skladování. Při analýzách běžných potravin zjistil, že je zásadní rozdíl, mezi potravinami z domácí produkce a potravinami ze supermarketů. Jen pro příklad - probiotické přátelské bakterie rostou 100x vice na domácí okurce než na okurce ze supermarketu. Jeho hlavní činností je nyní vývoj a výroba individualizovaných probiotik. Jedná se o zcela revoluční a unikátní přístup na trhu s probiotiky. 

Na rozdíl od standardních probiotik, které si lze zakoupit běžně v lékárnách, supermarketech nebo v prodejnách se zdravou výživou, přináší projekt individualizovaných probiotik. Tato probiotika jsou "šitá" zcela na míru pro konkrétního klienta a to na základě rozboru jeho střevního mikrobiomu. Jedná se o zásadní průlom v této oblasti, protože běžná komerční probiotika jsou vyráběna univerzálně a tudíž nikdy nerespektují to, jak to ve střevě daného člověka skutečně vypadá. Často tak tyto komerční probiotika dodávají do střeva probiotické kultury, které pro daného uživatele nemusí být vůbec vhodné. Technologie je chráněna patentovou přihláškou a umožňuje výrobu probiotika zcela na míru v rekordně krátkém čase- tj. do 3 týdnů od analýzy vzorku. Je to paradoxní, že malý český start-up přišel jako první s tímto řešením. Dnešní moderní medicína a výživa se směřuje k individualizovanému přístupu a Medi Pharma Vision, s.r.o. proráží s tímto přístupem na úrovni úpravy střevního mikrobiomu.

Center of harmoni Kolín         Tel: 420 608 372 270          Email: info@centerofharmoni.cz           www.centerofharmoni.cz