MANAYUPA


Manayupa je trvalá keřovitá rostlina rostoucí pouze v některých horských oblastech And, nejčastěji od 2.000 do 4.000 m.n.m. I přesto je však známa v celém Peru. Její "sláva" sahá až do časů Inků, kdy bylo její užívání privilegiem vyšších společenských vrstev a mělo částečně obřadní až kultovní charakter. Manayupa má zelené, oválné lístky vyrůstající z ohebných, plazivých lodyh, dorůstajících do 50 cm délky. Lístky, plody i celá lodyha Manayupy jsou pokryty charakteristickými hustými chloupky. Květy jsou drobné, převážně růžové. Semena jsou v malých, cca 3 cm velkých luscích. Husté kořeny rostou hluboko a díky tomu odolává i nedostatku vláhy. Uvádí se, že Manayupa může mít i temnější barvu lístků a modrobílé květy. Závisí to na místě výskytu Manayupy. Pro léčivé účely se sbírá a používá celá nadzemní část rostliny. Za svou popularitu vděčí Manayupa především očistným vlastnostem. Z krve dokonale odstraňuje toxické látky, zejména chemického původu ale i pokrmového. Má vysoké přirozené vlastnosti močopudné, což usnadňuje a urychluje odstranění toxinů z organizmu. Pomáhá i zlepšit funkce jater, čistí ledviny. Složky obsažené v Manayupě mají účinky antioxidační a protizánětlivé a díky tomu je nápomocná při zánětech jater, žlučníku, žaludku, ledvin, močových cest a pohlavního ústrojí (i při výtocích). Mimo to chrání sliznici trávícího traktu a reguluje tvorbu žaludečních kyselin při překyselení. Urychluje spalování tuků a je tedy nápomocná i při redukčních dietách.  V tradiční lidové Peruánské medicíně se používána při: očistě organismu a krve od toxických látek především chemického původu (pocházejících i z nadměrného užívání chemických léků, alkoholu a nikotinu, otravách, nevolnostech, bolestech břicha, zácpách, překyselení žaludku, zánětech a vředovém onemocnění žaludku, zánětech jater, žlučníku, žlučových cest, zánětech ledvin a močových cest, bolestivém močení a nutkání, gynekologických zánětech, menstruačních bolestech, výtocích (i ke koupelím), astmatu a bronchitidě, ekzémech, akné, vyrážkách různého druhu (i ke koupelím), alergiích, neurózách a neuralgiích, svalových bolestech a křečích (i ke koupelím) a jako antioxidant.

Příprava: 1 lžíci byliny zalít cca 0,7 litru studené vody, nechat 5 minut odstát a vařit mírným varem 5 minut. Odcedit, pít vlažné, 3 x denně sklenku (cca 200 ml).

Upozornění: Neužívat současně léky vycházející strukturálně z fenylethylaminu nebo se směsí bylin. Pití odvaru ve vyšších dávkách může mít vliv na snížení krevního tlaku. V tomto případě snižte dávku byliny a kontrolujte častěji krevní tlak.