LUCUMA


Lucuma, prášek z populárního ovoce v Peru, známého také jako "Zlato Inků", nyní po dlouhé době zapomnění prožívá svůj velký návrat, jak v Peru tak i ve světě. V poslední době se stává oblíbenou a vyhledávanou pochoutkou také i u nás. Jako zdroj energie, dobré nálady, přírodní sladidlo a pochutina v kuchyni. Lucuma je prastarým peruánským ovocem. Objevuje se i v peruánských mýtech a legendách. Podle kronikářů a historiků, bylo použití Lucumy zaznamenáno již před érou Inků. Potvrzují to důkazy v podobě tvarovaných keramických nádob kultury Mochica a textilií, znázorňujících toto ovoce, které bylo používáno jako součást stravy. Na území Peru, v andských oblastech, jsou ještě stále ekotypy Lucumy rostoucí divoce. Jeho jiné názvy jsou Lúcumo, lucmo.Strom dosahuje výšky 15 metrů, a vyskytuje se převážně v nadmořské výšce mezi 1.000 a 2.400 m.n.m. Plod Lucumy je oválného tvaru, velikosti avokáda, o délce 8-10 cm, s tmavě zelenou slupkou, která se po dozrání mění na hnědozelenou. Dozrálé ovoce má žlutooranžovou dužinu, dost vláknitou, s jedinečnou sladkou chutí. Uvnitř se nachází 2-5 velkých, tmavě hnědých semen. Vzhledem k mimořádné poptávce po Lucumě v Peru i na mezinárodní úrovni, její pěstování a produkce se neustále rozšiřuje. Dle letitých zkušeností Amazonských domorodců byly v tradiční lidové Peruánské medicíně zjištěny tyto následující blahodárné účinky:

Lucuma je dobrým zdrojem pomalu vstřebatelných sacharidů. Plody Lucumy jsou přirozeně sladké, ale mají nízký glykemický index, takže jsou zdravou volbou pro jednotlivce, kteří chtějí snížit spotřebu cukru. Lucuma má vysoký obsah niacinu (vitamín B3), který usnadňuje metabolismus proteinů a má vliv na tvorbu energie. Doporučuje se k léčbě deprese, a k udržení správné činnosti nervového systému. Tento vitamín pomáhá snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, proto je důležitý při léčbě mnoha nemocí, zejména obezity a kardiovaskulárních onemocnění. Poměrně vysoká hodnota obsahu železa pomáhá ke zvýšení hladiny hemoglobinu v krvi, což je důležité při boji s anemií (díky sladké chuti velmi chutná i dětem). Obsah karotenu může snížit riziko infarktu myokardu a zvyšuje účinnost imunitního systému. Lucuma, kromě toho, že má vynikající chuť, má také vysokou výživovou hodnotu. Pomáhá zmírnit příznaky únavy. Má dobrý vliv na stav pokožky. Pomáhá při léčbě kožních onemocnění a podráždění.