HERCAMPURI


Hercampuri - tato drobná, 3-15 cm vysoká trvalka roste v malých skupinkách v těžko přístupných polohách peruánských And, ve výškách 3.500 - 4.300 m n. m. Lodyha je tmavohnědá, malé lísky žlutavě zelené až tmavozelené a kalichovité květy lilové, fialové až tmavomodré. Plody Hercampuri obsahují množství hnědých nebo černých semen. Odvary z Hercampuri byly známy již za časů civilizace Inků a používaly se ke snížení horečky a při bolestech žaludku. Ve fytoterapii se užívá celá nadzemní část rostliny. V tradiční lidové Peruánské medicíně se používá při: léčbě jaterních chorob (cirhóze, virových zánětech), regeneraci a povzbuzení funkce jater a žlučníku, cukrovce, úpravě metabolismu a s tím spojeném odbourávání tuků, otylosti, pálení žáhy, při infekcích, zvýšené hladině cholesterolu, očistě krve.

Příprava: 1 lžíci (1 g) byliny zalít cca 0,7 litrem studené pitné vody a za mírného varu 5 minut povařit. Odcedit, podávat 3x denně sklenku. Nepoužívat dlouhodobě, maximálně po dobu 2 měsíců. Není určeno pro osoby s vředovým onemocněním duodenu.