CAIGUA

je velmi starou peruánskou rostlinou, které se velmi daří v teplém a vlhkém podnebí Amazonie a je známa již od kultury Mocha. Tato velmi rozvětvená popínavá rostlina s elipsovitými listy dorůstá délky až 5 metrů. V menších, nažloutlých květech ve tvaru kalicha, se vytváří zploštělé plody, které mohou evokovat okurky se zaostřeným koncem. Plody dosahují délky až 20 cm, barvu mají tmavě zelenou až téměř bílou a nerovnoměrný povrch mají pokryt jemnými trny.Amazonskými kulturami bývá od pradávna úspěšně používána na snížení cholesterolu, neboť bylo vypozorováno, že pouhá dávka 1 - 2 g denně této rostliny přispívá ke snížení již zmíněného cholesterolu. Dále je v Amazonii používána k čištění stěn tepen a žil od usazeného cholesterolu. Dle studií pomáhá při chorobách oběhu krve, předejít arterioskleróze, srdečním onemocněním, brání tvorbě křečových žil. Působí jako prevence srdečního infarktu, čistí krev, snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá jeho stabilizaci. Redukuje nadváhu, metabolizuje tuky a je cennou pomocí v redukčních dietách. Pomáhá při zachování správné tělesné hmotnosti, celulitid, snižuje hladinu krevního cukru, působí jako prevence cukrovky a pomáhá při jejím léčení. Pomáhá překonávat problémy vyvolané špatnými stravovacími návyky, působí proti bolesti a je užívaná při trávících problémech (žaludečních a střevních). Díky protizánětlivému působení pomáhá předcházet revmatickým změnám kloubů, podporuje léčbu roztroušené sklerózy, zpomaluje procesy stárnutí buněk, omlazuje organizmus a pomáhá při uchování zdraví.